Dhal

Postup

http://www.recepty.cz/recept/indicka-cocka-dhal-147384

cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji.

Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak.

Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne.

Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.

Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.


Recept je z knihy Vegetariánská kuchařka, kterou napsala Inga-Britta Sundqvistová.

Ingredience

cibule 4 ks
olej
česnek 4 stroužky
Červená čočka 4 dl
Zeleninový vývar 1 l
Sekaná rajčata nebo rajský protlak 8 ks
Zázvor čerstvý strouhaný 4 lžičky
Koření - Garam masala 4 lžičky
Kari 2 lžičky
Kurkuma 1 lžička
Drcený kmín 2 lžičky
Pasta sambal oelek (=pasta z chilli papriček a soli) 2 lžičky
Citronová šťáva dle chuti, ale nemusí být