Dhál "Věrčin" dle internetu

Postup

http://www.recepty.cz/recept/indicka-cocka-dhal-147384

Cibuli pokrájíme najemnou a lehce ji osmahneme na slabém plameni na oleji. Ke konci připadáme prolisovaný česnek, garam masalu, kmín, kari a kurkumu. Promícháme a zalejeme vývarem, přidáme čočku, najemno nastrouhaný zázvor, sambal oelek a rajčata nebo protlak. Dusíme asi 15 min.nebo i déle, dokud čočka nezměkne. Můžeme posypat sekaným koriandrem nebo petrželkou a podáváme s rýží.

Pokud budete jídlo podávat i dětem, připravujte pokrm bez koření sambal oelek. Nebo po uvaření odeberte část pro děti a do zbytku zamíchejte sambal oelek a prohřejte.


Recept je z knihy Vegetariánská kuchařka, kterou napsala Inga-Britta Sundqvistová.

Ingredience

Cibule 3 ks
Olej 3 lžíce
Česnek 3 stroužek
Červená čočka 3 dl
Zeleninový vývar 3/4 l
Sekaná rajčata nebo rajský protlak 6 ks
Zázvor čerstvý strouhaný 3 lžička
Koření - Garam masala 3 lžičky, Kari 1,5 lžičky, Kurkuma 3/4 lžička, Drcený kmín 1,5 lžičky
Pasta sambal oelek (=pasta z chilli papriček a soli) 1,5 lžička
Citronová šťáva dle chuti, ale nemusí být