Vanilkové rohlíčky

Postup

Smícháme sypké ingredience kromě vanilkového cukru a promícháme.
Přidáme máslo nakrájené na kousky.
Hněteme tak dlouho, až vznikne "homogenní koule".
Těsto dáme odpočinout do lednice alespoň na dvě hodiny, klidně do druhého dne.
Ukrojíme si část těsta a trochu prohněteme, tvarujeme rohlíčky a pokládáme na vymaštěný plech.
Dáme péct na horkovzduch na 150C na cca 10 minut.
Po vyndání z trouby chvilku počkáme, pak opatrně odlepujeme rohlíčky od plechu, tak, aby se nepolámaly.
Ještě teplé je obalíme ve vanilkovém cukru (tím že jsou teplé se na ně cukr přilepí).

Ingredience

hladká bílá mouka 350g
máslo 250g
mleté vlašské ořechy 150g
cukr moučka 75g
vanilkový cukr

Poznámka

Mouku je dobré prosít, mělo by se s ní pak lépe pracovat.
Papír od másla si můžeme ponechat na vymaštění plechu.
Pokud máme malou mísu, po vzniku "homogenní koule" můžeme pokračovat na válu.
Pokračujeme tak, že těsto přeložíme napůl a zmáčkneme. Mělo by "plesknout".
Rohlíčky při pečení hodně nabydou, proto je lepší je dělat menší a dávat je dostatečně daleko od sebe, aby se po zvětšení objemu k sobě nepřilepily.
V původním receptu bylo cukru více, snížili jsme v zájmu zdraví :-)
Finální obalování ve vanilkovém cukru není nutné, rohlíčky jsou dobré i tak.